Abruzzo

Abruzzo, ook wel de Abruzzen genoemd is de regio aan de Adriatische kust welke bekend staat om zijn adembenemende en afwisselende natuur. Abruzzo is puur en ongerept en zeker nog niet opgenomen in de toeristische drukte. De hoofdstad van Abruzzo Pescara is gemakkelijk aan te vliegen met Ryanair vanuit Weeze/Dusseldorf en Eindhoven.

Klimaat van Abruzzo

Het hele jaar kunt u genieten van deze regio. Voor- en naseizoen zijn goed te benutten voor wandelroutes, fietstochten en mountainbiken. Tijdens warme zomerdagen is het heerlijk vertoeven op de prachtige brede zandstranden van de Adriatische Zee. In de wintermaanden kan er volop worden geskied op de bergtoppen van de Apennijnen.

4ff2d8497089672f5d018eba abruzzo-vakanties-wandelen campofelice_04

Provincies van Abruzzo

De regio is opgedeeld in 4 provincies, l'Aquila, Chieti, Teramo en Pescara met hun gelijknamige hoofdsteden.

images

De Parken van Abruzzo

Binnen Abruzzo liggen er 3 nationale parken genaamd Gran Sasso, Majella, Nationale Park van Abruzzo en 1 regionaal park Sirente Velino. Zij hebben ieder hun eigen charmes afgewisseld door de authentieke dorpjes waar je kunt genieten van de smakelijke culinaire gerechten in een rustige sfeer. Elk park heeft wandelroutes waar je zelf je pad kunt uitzetten. Tevens zijn er soms ook georganiseerde routes die begeleid worden door een gids afwisselend van een paar uurtjes tot 2 dagen. Deze gids kan je meenemen naar de hotspots van de Marsicaanse beer of de meest waanzinnige uitzichten laten zien voor het maken van je mooiste vakantiefoto.

Culinair Abruzzo

De Abruzzesi hebben absolute kennis als het gaat om culinaire hoogstandjes. Restaurants en Agriturismi worden gerund door de hele familie. Iedereen helpt mee om de meest heerlijke gerechten op tafel te zetten zonder poespas en voor betaalbare prijzen. Gerechten bestaan vaak uit de lokale ingrediënten zoals de Saffraan, caciocavallo of truffel in de pasta of risotto. Ook de antipasta vooraf bestaat uit de zelfgemaakte worsten mortadella, salame en ook de kazen zoals de pecorino en de cacciofiore die speciaal in Abruzzo gekleurd wordt met Saffraan. Bij 9 van de 10 restaurants zult u heerlijk stukjes brood op tafel vinden die worden gedoopt in de peperoncino olie. Natuurlijk mogen de Pizza's niet ontbreken, ze zijn heerlijk dun en krokant in vele varianten te verkrijgen.

antipasta_abruzzese olio_di_peperoncino arrosticini Risotto-saffraan-240x310


Producten uit Abruzzo

Pasta wordt in vele Abruzzese keukens zelf gemaakt. De meest veel voorkomende pastasoort in de regio is de CHITTARA, oftewel gitaar. Deze eert zijn naam aan de lange, dunne, vierkante slierten die zijn gesneden op een houten plank met ijzeren draden, de gitaarsnaren.

De bekendste droge pasta uit Abruzzo is van het merk DE CECCO. De fabriek van deze pastamakers staat in het hart van het Nationaal Park Majella in het dorpje Faro San Martino. Door het frisse, pure water uit de bergen vermengd met het geharde tarwemeel krijgt de pasta een hele verfijnde smaak en kwaliteit.  Ook in Nederland is dit merk pasta te koop bij o.a. Albert Heijn.

chitarra_pasta pasta_de_cecco 556_1_foto_raccolta_zafferano_san_pio_odierno saffraan confetti_winkel gesuikerde_amandelbloemen_uit_sulmona

Meest kostbare product naast de truffel wat gebruikt wordt in de pasta- en risotto gerechten is wel de Saffraan. Deze paarse krokus met 3 meeldraden per bloem wordt geplukt aan de heuvels van het stadje Navelli. 2 Weken lang in de maand October zijn de Abruzzesi bezig om de Crocus Sativus te oogsten, het 'goud' te verwijderen en te laten drogen.Deze intensieve bezigheid maakt de Saffraan tot een kostbaar specerij.

De meest zoete specialiteit van Abruzzo is wel de Confetti di Sulmona. Deze gesuikerde amandelen gefabriceerd tot bloem zijn een verrijking in de straten van deze stad. Tevens wordt deze lekkernij gebruikt als bedankt cadeautje in trouwerijen.

Natuurlijk niet te vergeten , de aanvulling voor ieder Abruzzese gerecht is wel de wijn. Abruzzo wijnen komen steeds vaker voor op de kaart in ook Nederlandse restaurants en supermarkten. Terecht want de Montepuliciano d'Abruzzo is een fruitige wijn die zich goed leent bij pasta gerechten en maakt hem hierdoor zeer toegankelijk.