Urbino 

Urbino is een van de hoofdsteden van de provincie Pesaro/Urbino in de regio Le Marche
en een van de mooiste steden van Le Marche.  Het heeft een rijke historie en staat nu vooral bekend als studentenstad. Urbino is zeker een bezoek waard, wanneer u in Le Marche bent.
In Urbino zijn 2 belangrijke kunstenaars geboren: Rafael en Donato Bramante. Van de eerste kunt u het geboortehuis nog bezoeken. Rafael is onder andere erg bekend om zijn schilderij van de hertog van Urbino: Federico da Montefeltro, met de haviksneus. Het paleis van de beroemde hertog:  het Palazzo Ducale, midden in Urbino, is nog steeds te bezoeken en het is bijzonder om te kunnen zien hoe men in die tijd leefde. Bekijk vooral de "Studio" van de hertog in het Palazzo Duzale met het bijzondere houtwerk. De hertog overleed in 1508. Na zijn dood werd Urbino deel van het Pauselijke Rijk.
Naast het Palazzo staat de grote kathedraal van Urbino en een stuk verderop de grote universiteit die uit 1506 stamt. Door deze grote Universiteit en al zijn studenten, is het altijd een levendige boel in Urbino.
Het zal u dan ook niet verbazen, dat door al het moois wat Urbino te bieden heeft, zijn historische binnenstad sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat.